Dr. Kerekes Fanni webkikötője

Fogszabályozás felnőtteknek

A felnőttkori fogszabályozás az egyik kedvenc területem a fogászaton belül, mert itt kivétel nélkül a páciens saját elhatározásból dönt a kezelés mellett. Ezért a kezelés, mivel időtartama általában viszonylag hosszú (1-2 év szinte kivétel nélkül), jó hangulatban telik. Nincs lázadás a kezelés ellen és mindig közös a cél. Fontos kiemelni, hogy akárcsak gyermekkorban, itt is kiemelt jelentősége van az alapos tervezésnek, ezért nincs kibúvó, szükséges több röntgenfelvétel (úgynevezett OP vagy panorámaröntgen és teleröntgenfelvétel is), valamint gipszminta és fotódokumentáció a teljesség kedvéért.
A kezelések legnagyobb részét rögzített fogszabályzóval oldjuk meg, sajnos kivehető készülékekkel; úgynevezett láthatatlan fogszabályozó készülékekkel csak nagyon ritkán tudunk dolgozni. Bár nehezen hihető, de az ilyen eljárás sokszor nagyobb fegyelmet és együttműködést kíván, mint a rögzített készülékek. A kezelés megkezdése előtt természetesen el kell látni az egyéb fogászati problémákat – például a fogszuvasodást, vagy fogínygyulladást. Korhatár nincs, volt szerencsém 76 éves pácienshez is.
És mit nyerünk ezzel a hosszú kezeléssel? Megszűnnek, illetve ki sem alakulnak a szabálytalan fogazatból adódó, sokszor igen súlyos problémák, és újra érdemes lesz szélesen mosolyogni a világra.

Fogszabályozás gyerekeknek

A felnőttkori fogszabályozással kapcsolatban kiderült, hogy az az egyik kedvenc területem, ezért nem meglepő, hogy gyerekekkel dolgozni a másik. Ez viszont sokkal nehezebb feladat. Nehezen elképzelhető az az eset, amikor egy 7 éves gyerkőc magától besétál a rendelőbe és kéri, hogy a megfelelő rágófunkció és esztétika miatt kezdjük meg a fogszabályozását. Ez egy nagyon kemény feladat, mert a fiatal humanoidok nem hisznek a szomszédnak, a hirdetésnek vagy a rokonságnak. A fogorvosnak mindent bele kell adnia, hogy jó kapcsolat és teljes egyetértés jöjjön létre, nem elég szakmailag maximálisan felkészültnek és udvariasnak lennie. Tisztában kell lenni korcsoportonként az aktuális mesehősökkel, labdarúgó sztárokkal, nemcsak a Barcával, a Reallal is, sőt Monster High babákkal is, és így tovább. Ráadásul a gyerkőcök közben felnőnek, és félévente más embert kell felismernem a kontrollokon. Nem egyszerű, épp ezért imádom. Gyermekkorban a fogszabályozás lehetőségei még nagyon tág határok között mozognak. A csont folyamatos növésben, átépülésben van, így a különböző fogszabályozó készülékekkel lehetővé válik a fejlődés befolyásolása a helyes irányba. Ez nem csak az állcsontokra, illetve fogakra igaz, szerencsés esetben magukat a fejlődést befolyásoló izmokat is elcsíphetjük a fejlődés korai szakaszában, és máris jobb helyzetből indulunk.

Nagyjából 6 éves korig elsősorban megelőző fogszabályozásról beszélünk. A korai felismerés és gondozásba vétel sok esetben megakadályozza a súlyosabb fogazati eltérések kialakulását. Legtöbbször ilyenkor olyan rugalmas anyagból készült kivehető fogszabályozóval próbálom megoldani az eseteket, amelyek a fent említett módon az izmokra is hatással van. Ezeket a fogorvosi szaknyelv trainereknek nevezi.

Korai vegyes fogazat időszakban (6-12 év között) a legfontosabb feladat a helyes fogváltás levezetése. Cél a fogazat normális fejlődésének biztosítása. Ebben a korban kiszűrhető, ha esetleg néhány foggal többel vagy kevesebbel kell számolnunk a fejlődés során – alap esetben 32 lenne az ideális szám. Sokszor a szemfogak nem kívánnak résztvenni a fogváltásban, és különböző akrobatikus pozíciókban csökönyösen fent maradnak a felső állcsontban. Van mire odafigyelni ebben az időszakban is.

Késői vegyes fogazati időszakban a csontfejlődés lassan befejeződik – lányoknál 16, fiúknál kb. 18 éves korig. Természetesen lehetséges egyéni eltérések, de általában ez az az időszak, amikor megkezdődhet a rögzített fogszabályzók érája. Figyelem, a fogszabályzó készülék nem respektálja a szalagavató bálokat, a nyári fesztiválidőszakot és az érettségi fotók elkészítésének dátumát sem, így időben érdemes foglalkozni a kérdéssel! 🙂

Konzerválás

A fogkonzerválás elsődleges feladata a szuvas fogak ellátása, a fog sérült részeinek idegen anyagokkal való pótlása. Ha a szuvasodás eléri a fogbelet (pulpa), akkor annak kezelését jelenti.

Következik a fordítás: ha kilyukad egy fog, érdemes elmenni fogorvoshoz, hogy betömje, különben jön a gyökérkezelés. A tömések fénypolimerizációs technikával készülnek a fogorvosi rendelőben. A Star Wars híveinek kedvezve hívjuk ezt a technikát fénykardozásnak. Ebben az esetben a fogszuvasodás okozta üreg kitisztítása után a tömőanyagot az előkezelt üregbe visszük és fotopolimerizációs lámpával megvilágítjuk. A fény hatására az egymásra felvitt rétegek megszilárdulnak. Ezzel a módszerrel a fog színét és formáját természethűen lehet helyreállítani. Éljen, a sötét oldal vesztett!

Gyökérkezelés során az elhalt vagy fertőzött fogbelet eltávolítjuk, a gyökércsatornákat – azok tisztítása és fertőtlenítése után – töméssel látjuk el. Így megszüntethető a fájdalom, biztosítható a fog megtartása, elkerülhető a további fertőzések illetve gócbetegségek kialakulása. Manapság szerencsére ez a kínzásnak tűnő, gyötrelmes kezeléssorozat valóban megoldható fájdalommentesen. Azért az erő legyen velünk! 🙂

Gyermekfogászat

A gyermekfogászat egy külön univerzum. Bár nem szakterületem, sokszor előfordul, hogy a gondos szülők elhozzák liftezni (a székkel) és lézerkardozni (a polimerizációs lámpával) a kicsiket. Persze vannak jobb napok, amikor ez igazi örömjáték, de nem tagadom, néha eltörik a mécses, mert nem lehet mindent ugrálóvárnak álcázni. Egy szuri sohasem lesz kedves barát. Mint ahogy a fogszabályozásnál, itt is nagyon fontosnak tartom, hogy mindenről őszintén tájékoztatva legyen a gyerkőc, hogy a későbbiekben ne maradjanak rossz emlékei. Ha nem megy első alkalommal, akkor bizony a szülőknek és az orvosnak  is  nagyon türelmesnek kell lenni. Legközelebb már biztos sikerrel járunk. Vagy legközelebb…:)

Fogpótlás

Ha a fogak szövetei irreverzibilisen sérültek, a funkció és az esztétika helyreállításának érdekében a hiányzó részeket pótolni kell.

Következhet a fordítás: Ha egy fog íny feletti részéből már túl sok hiányzik vagy legrosszabb esetben a fogat el kellett távolítani, akkor az nem csak csúnya, hanem megnehezíti a táplálék megfelelő feldolgozását,ma rágást, az evést is.
Tapasztalataim szerint gyakran előfordul, hogy egy hátsó fog hiányzik, azaz nem látszik a hiánya a kirakatban, ilyenkor a páciensek többsége hajlamos annyiban hagyni a dolgot. Ez hosszútávon a fogorvost is nehéz helyzetbe hozza, mert minél régebbi a foghiány, annál nehezebb lehet a pótlás megoldása. Szomszédos fogak bedőlhetnek a hiány helyére, szemközti fogak emelkedhetnek ki, mert “szegények” azt hiszik, hogy így segíthetik a jobb rágófunkciót. Amennyiben törött fogról van szó, szintén érdemes a lehető leghamarabb felkeresni szakembert, hiszen így van rá esély, hogy elkerüljük a gyökérkezelést, vagy azt, hogy a fog olyan mértékben törjön le, amely már foghúzás következményével jár.

Megelőzés

Megelőzni, megelőzni, megelőzni! Ennél fontosabb szinte semmi sem lehet.
Egyik oldalról a fogorvos felelőssége, hogy megpróbáljon mindenre kiterjedő felvilágosítást adni a páciensnek. Másik oldalról pedig a páciens a ludas, ha ezeket nem teljesíti maradéktalanul:

  • Féléves kontrollok.
  • Rendszeres professzionális szájhigiénés kezelés – lánykori nevén fogkő-eltávolítás.
  • Elektromos vagy “analóg” fogkefe?
  • Milyen fogkrémet használjunk?
  • Szájvíz? Szájzuhany?
  • Hogyan fogselymezzünk?

Munkám során ezen információk célzott “kiszivárogtatására” nagy hangsúlyt helyezek, és szeretnék itt, a honlapon is hétről hétre körbejárni egyet-egyet közülük.