Dr. Kerekes Fanni webkikötője
Hyrax – egy kínzóeszköznek látszó fogszabályozó szerkezet története

Hyrax – egy kínzóeszköznek látszó fogszabályozó szerkezet története

A hyrax egy nagyon cuki élőlény, amelyekből egy csokorravalót láthattok is fent.
Csak sajnos nem a fogszabályozásban. Sőt a felnőttkori hyrax megítélése olyan változó, hogy még egy rendes magyar neve sincsen. A lényeg, hogy ez egy olyan kütyü, amely a szájpadlás tágítására alkalmas, főleg kicsikben, némi bátorsággal nagyokban. Ahogy a videóban is láthatjátok, ez a kezelés megelőzi a tappancsokkal járó fogszabályozó kezelést, tehát mondhatni egy külön bevezető élvezet, amelyet azért előjátéknak nem neveznék. Az egyik legbátrabb versenyzőm, akit hívjunk Anettnek, mert megengedi, már túl is van ezen a kínzáson, és hónapok óta tartozom azzal, hogy megosztom az ő tapasztalatait, hiszen a jövő hyraxos nemzedékének volt olyan kedves megírni napi szinten memoirját. Nem tudom neki eléggé megköszönni, hogy őszintén leírta tapasztalatait. Olvassátok szeretettel és mély együttérzéssel sorait, amelyet itt-ott kommentálok is lilával. Ám előtte lessétek meg ezt a videót, hogy könnyebben elképzelhessétek az eszközt!


Hyrax ← kattints a videóra:)
(forrás:https://www.youtube.com/watch?v=MU3FQM5eAPs)
Fárbás Anett vagyok, 40 éves (már itt sántítunk, ha látnátok róla képet, ti sem hinnétek)
Hyrax előtt…
Kb. 10 éve tudtam meg, hogy a szájpadlásomban van egy fogam, ami nem állt be a sorba, így a helyén egy tejfog maradt. Nem okozott soha problémát csak a tejfog egyre „csúnyábbá” vált és nem nyújtott egészséges, szép látványt. Rendszeresen jártam fogorvoshoz, így tisztában voltam azzal, hogy egyszer eljön a nap, hogy történjen valami vele. Így találtam rá az Amelo Dental Centerre, a fogorvosom javaslatára. Először szó volt arról, hogy ki kell műteni a fogamat a szájpadlásomból, de mivel nagyon jó helyre kerültem ettől megmenekültem. Dr. Székely Zsolt vezető főorvos javasolta a fogszabályozás lehetőségét és mutatott be akkor, Dr. Kerekes Fanni fogszakorvosnak. Minden itt kezdődött… 🙂
Megbeszéltük a továbbiakat, a fogamról röntgen készült, mintát vettek, ami aztán elvezetett a Hyraxhoz.
November 26-án, csütörtökön Fanni (a kíméletlen) doktornő „beépítette” a szerkezetet és azóta így telnek a napjaim:
1.nap – csütörtök
Nagyon izgultam, hogy milyen lesz, hiszen egy idegen anyag lesz hetekig a számban, amit ki sem tudok venni. A felépítés, berakás nem volt fájdalmas. Fanni mindent elmondott, megmutatta hogyan kell húznom rajta, hogy elérjük a célunkat. Úgy gondoltam nem lesz ez olyan kellemetlen, hiszen nem fájt. De ahogy teltek az órák, a számban állandóan rengeteg nyál volt és öklendeztem tőle. Kajára gondolni sem tudtam, csak ittam. Este húztam rajta egyet. (micsoda marketingfogás részemről leközölni, már az első nap csupa biztatás::))

  1. nap – péntek

Reggel az első a kávé, hozzá 1-2 keksz. Na, ez felejtős, mert a keksz kemény, eddig nem is vettem észre… Már nagyon éhes voltam, így elővettem egy kis kenyér belsőt és azt „nyámmogtam” el, közben érdekes hangokat kiadva, amikor a falat a szájpadlásom és a hyrax közé keveredik. Ki kell valahogy szívni vagy fújni onnan, amolyan Darth Vader stílusban, ahogyan ő veszi a levegőt. Nem egyszerű, közben pedig vicces. El is döntöttem, hogy a pépes ételekre térek át. Minden étkezés után fogmosás, tisztítás.

  1. nap – szombat

Semmi gond nincs ezzel az egész szájpad terpesztéssel (azt hiszem mostantól szájpad jógának fogom hívni, az lágyabb), csak ne kelljen enni és beszélni. Különben nem fáj, csak a nyelvemet törte sebesre, illetve a nyelvemen van a tükörképe a hyraxnak. Sebaj, vettem rá ecsetelőt és azzal kezelem. Jaj, de jó a tejbegríz, reggel, délben és este… 🙂

  1. nap – vasárnap

Vasárnap van. Jobb helyeken az ebédhez leül a család együtt. Megkérdeztem a férjemet és a nagy lányomat, hogy ha lassan, megfontoltan és nem éppen csendben fogom elfogyasztani az ebédemet, az zavarja-e őket? Jó fejek, így nem okozott gondot, bár vicces étkezésünk volt. Említettem már, hogy két dolog megy nehezen, az evés és a beszéd… A nyelvem már jobb, nem lesz itt baj!

  1. nap – hétfő

Dolgozom. Sokszor találkozom tulajdonosokkal, megrendelőkkel és még telefonálnom is kell. Nem meglepő, hiszen sokan csinálják ugyanezt. DE hyrax-szal…!!! Áttérek egy másik nyelvre, amiben csak magánhangzó van és kevés mássalhangzó, de ebből is a kedvezőbbek. Nehéz vele beszélni, főleg telefonon. Egy hölgy azt mondta, hogy nyugodtan nyeljem le a falatot, megvárja. Aha, ez jó nagy falat lenne!! És különben is mit gondol rólam, nem beszélek teli szájjal!!! 🙂

  1. nap – csütörtök

Ma volt az ellenőrzés napja. Nagyon féltem, mert nem voltam benne biztos, hogy mindent jól csinálok-e. Fanni doktornő most is kedves volt és megnyugtatott, hogy minden a legnagyobb rendben van. A hyraxot és a fogaimat is szépen ápolom, illetve a húzások is jók, hiszen látványosan mozdulnak el a fogaim. Viszont egy valami nagyon aggaszt… Lehet, hogy együtt töltjük az ünnepeket, a hyrax és én. 🙁

  1. nap – péntek

Minden rendben van, már csak egyszer kell húznom rajta naponta. A nyelvem is kezd „jobb formát” ölteni magára. Egyáltalán nem fáj, pedig láthatóan távolodnak el a fogaim egymástól. Most is csak azt tudom mondani, hogy nem kell félni tőle! Csak a beszéd és az evés kellemetlen. Fogyókúrának kitűnően alkalmas! 🙂 (végre valami tényleg hasznos marketing:))

  1. nap – szerda

A barátaink Bécsbe hívtak minket, hogy együtt hangolódjuk az ünnepekre. Örültem is, meg nem is. Megint egy csomó kérdés jött elő bennem, hol fogok fogat mosni, ha ennék valamit, mi az, amit meg merjek enni, amitől nem lesz úgy tele a hyrax, mintha feldíszítették volna…stb. Ilyenkor jövök rá, hogy irtózatosan nehéz heteket és napokat élek meg. Szóval, indulás előtt gondosan összecsomagoltam a fogkefét, fogkrémet és kis törölközőt. Délután jött el a pillanat, amikor betértünk egy helyes kis vendéglőbe, ahol levest rendeltem magamnak. Ungarische gulaschsuppe… Gondoltam, hogy abban van sárgarépa, fehérrépa, burgonya és sok „lé” hozzá, így jól fogok lakni. Azám… De hús is volt benne, jól szétfőzve, amit kiválogatni szigorúan otthoni körülmények között, kézzel-lábbal lehet. Így óvatosan az is lement. Ha lement volna… Mind fenn maradt. Utána a vendéglő mosdójában fogmosás következett, csak a nagyobb méretű kefét nem vittem magammal, amit a Fanni adott, ilyen esetekre. Délután 3-4 óra körül történt mindez és hajnali 1 óra volt, hogy hazaértünk. A fogmosás utáni maradványokat addig a nyelvemmel próbáltam lefelé terelni, sikertelenül. A nyelvem tele lett sebbel és sírni tudtam volna tőle, nagyon fájt! De kitartok, már csak pár hét van vissza. Jah, Bécs gyönyörű volt, mint mindig!! 🙂

  1. nap – hétfő

Köszönöm, jól vagyok. A nyelvemen szabad szemmel is jól látható barázdák lettek és fájnak. Az egészben az a borzasztó, hogy a hyrax maga nem okoz panaszt sem és fájdalmat sem, csakis kizárólag a mellékhatásai. Pl. a nyelven, a száj belső részein stb. Már több mint kettő hete viselem „őt” és a családom szerint egy hős vagyok! Szerintem is… Pénteken, a 23-dik napon megyek a Fannihoz ellenőrzésre, nagyon várom már és kíváncsi vagyok, hogy mit fog mondani! (Én is az voltam:)

  1. nap – szerda

Sokszor már észre sem veszem, hogy van valami a számban. Teljesen hozzá lehet szokni. A nyelvem kezd helyrejönni, erre a legjobb gyógyszer a Curasept ADS 220! Jól átöblítem vele a számat fogmosás után, az íze nem jó, de nagyon hatásos. Azon kívül, hogy fertőtlenít, szerintem a sebeket is rendbe teszi.

  1. nap – péntek

Ma voltam kontrollon. Kicsit reménykedtem benne, hogy a Fanni jó híreket fog mondani, de sajnos nem így lett. Azt viszont hozzá kell tennem, hogy nem ő rajta múlott a szabadulásom. Szilveszter előtt is bement volna levenni a hyraxomat, csak a fogtechnikában ügyeletet tartanak a két ünnep között, így nem készül el a fogszabályzóm. Ha pedig idő előtt lekerül a hyrax, akkor kárba megy az eddigi munkánk. Ebben a tudatban várom a karácsonyt. De legalább attól nem kell félnem, hogy a nagy eszem-iszomban visszajönnek az eddig leadott kilók! 🙂 Jól bírom már az éhezést!

  1. nap – szombat

Azt el is felejtettem, hogy van egy biztos dátumom, a január 8-a. Akkor már meg lesz a felső fogszabályzóm. Tehát előtte 2-3 nappal lekerül a hyraxom, amit ha lehet, el fogok kérni a Fannitól emlékbe. Bekeretezem az állítójával és a tekeréses naptárral együtt és kirakom valami jól látható helyre a lakásban. Mindenkinek – aki megkérdezi -, elmondom majd, hogy ez a szerkezet volt bent a számban 6 hétig. Csodálkozni fognak majd, én pedig roppant büszke leszek magamra… :):):)

  1. nap – hétfő

Vége a karácsonynak. A hyrax is ünnepelt, mindenféle finomságot kapott. Halat, gombát, csirkét, sütit, gyümölcssalátát és rukkolát is. Igen, a rukkolát fontos megemlíteni, mert az aztán csinál rendet a hyrax körül, benne, rajta, körbe-körbe. Konkrétan, mint a természetfilmeken a tengeri jelenetekben. Lógtak le róla a rukkola levelek, mint a hínár. Ha utána ittam egy kortyot, még úgy is mozogtak… 🙂
Még az ünnep előtt kérte a Fanni, hogy küldjek képet a szám belsejéről az utolsó tekerés után. Ma el is készítettük, így van egy „hyraxos szelfim”. Szuper kép lett! Csuda jó dolgok is történnek azért…
Már csak egy kicsivel több, mint 1 hét van vissza, mert január 4-én kell időpontot kérnem a levételére. Nem tagadom, várom már. Furcsa lesz megint érezni a szájpadlásomat!
Az utolsó napok…
Most már tényleg csak egy pár nap van vissza és elkülönülünk egymástól. Ezek lesznek talán a legnehezebbek. Bevallom őszintén, hosszú volt ez a majdnem 6 hét. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szenvedtem meg vele. Sokszor sírni tudtam volna, amikor feltörte a nyelvemet, vagy amikor megszólalás előtt nem nyeltem egyet és kicsit csapadékosra sikerült a mondanivalóm, de mindig arra gondoltam, hogy szép, szabályos fogsorom lesz. De mindemellett voltak vicces pillanatok is, bár ezek kicsit kevesebbszer.

  1. nap – hétfő IDŐPONT KÉRÉS!

Január 4-ét írunk és szakad a hó. Ez a tény erre az évszakra teljesen jellemző. Csakhogy nekem Budapestre kell mennem, ha törik, ha szakad J… Szóval, felhívtam a Krisztit és megkértem, hogy nézzen időpontot nekem A LEVÉTELRE. Keresgélés, kutatás a heti időpontok között, majd maradtunk annyiban, hogy a már előre lefoglalt péntek 12 óra maradt, így akkor menjek. Oké, rendben van, már csak négy nap és vége. Majd kicsit később megcsörren a telefonom, a Kriszti volt az. Nagyon jó hírt mondott, csütörtök 11 óra. Egy teljes nappal előbb és a nap is sütni fog, nem lesz hó és mehetek az én Fanni doktornőmhöz!

  1. nap – kedd

Még utoljára jól feltörte a nyelvemet a hyrax. Már csak az vígasztal, hogy rövidesen megválhatunk egymástól. Nagyon várom a csütörtököt!

  1. nap – szerda

A napom tele aggódással. A nap nem akar kisütni és egyre többféle csapadék érkezik fentről, ami meglehetősen bizonytalanná teszi a holnapi utazásomat. Biztosra megyek, így az előbb írtam pár sort a Fanninak, hogy tutira levenné-e holnap, mert akkor ha kell, elsétálok Pestig. Ha most elindulok, reggelre ott vagyok. De megvárom a válaszát… 🙂

  1. nap – csütörtök

Nem indultam el. Ezt a hétvégét még szerettem volna együtt tölteni vele… 🙁 De hétfőn megyek és a kezemben hozom haza!!!
Egy valami viszont aggaszt. Lett a nyelvemen egy fehér dudor. Mindig azon a helyen törte fel a legjobban a hyrax, így abból indulok ki, hogy azért ilyen és ha lekerül, a dudor is eltűnik. Többször is fertőtlenítem a számat egy nap, biztos, ami biztos.
A fogaim viszont durván eltávolodtak egymástól, legfőképpen a hátsók. Azok között a fogaim között, ahova novemberben még alig tudtam bedugni a fogköztisztító kefét, oda már simán bemegy. Furcsa, nem? Mire képes egy ilyen kicsi szerkezet, fájdalom nélkül.

  1. nap – hétfő

Ez a nap nem olyan mint más!!! Lekerült a hyrax. A levétele fájdalmasnak nem mondható, inkább csak kellemetlen. Nagyon jó érezni újra a szájpadlásomat és tisztán, érthetően beszélni pedig egyszerűen csodálatos! Igazán csak most érzem, hogy a fogaim kicsit „átrendeződtek”, illetve olyan érzés, mintha kiszélesedett volna az egész arcom. Pedig az arcom nem lett nagyobb… 🙂
Szerdán megkapom a fogszabályzómat és folytatom a naplóírást, mert jó dolog újra olvasni, hogy milyen volt egy-egy napom, miken mentem keresztül…

További Cikkek